Sunday, November 1, 2009

Hari suai kenal

Di hadapan Bangunan Baru Konsulat Malaysia.


1 November 2009, Ahad :

Orientasi untuk pelajar baru. Hari ini aku dan dan sahabat-sahabatku yang baru menyambung pelajaran di sini di ‘orientasi’kan. Bahasa yang popular digunakan ialah suai kenal, walaupun sudah dua bulan kami di sini. Kebiasaannya lagi benda ni di buat selama seminggu akan tetapi atas sebab-sebab tertentu jadilah sehari.

Ada orang suka dan ada orang tidak berapa menyukainya. Itu terpulang kepada individu tersebut.

Apa yang aku dapat hari ini ?

Penambahan ilmu pengetahuan mengenai Kementerian Luar negeri.

Perancangan Amerika Syarikat dalam meluaskan kuasa.

Keadaan struktur Provinsi Riau.

Kajian politik dan perkembanganya di Malaysia.

Dan bermacam-macam lagi.

Budak DQ beraksi

Seperti biasa, ada orientasi maka adalah modul. Modul uji minda, modul mengorek potensi diri dan modul mengeluarkan bakat yang terpendam. Hu,hu,hu,hu,hu

Zul dengan wibawanya sebagai ketua kumpulan. Zubir pula dengan responnya dalam modul yang telah dilaksanakan. Tidak ketinggalan pula Muhaimin dan Ridhuan dalam bakat lakonannya. Memang menggemparkan dan kalau ditayangkan di pawagam memang 'box's office punya.

Program sehari suntuk memang meletihkan tapi keletihan itu terubat tatkala mendapat input yang menarik dan lagi makan free. Save bajet makan hari ni :)

Untuk makluman sebelum terlupa, Zulfadhli sudah berpindah rumah hari ini. Pindah pun tak berapa jauh, hanya beberapa meter sahaja.Hari ni orientasi pelajar baru di bangunan baru Konsulat Malaysia di Pekanbaru, Riau Indonesia.

"sebaik-baik manusia adalah yang bermanfaat kepada manusia (lain)"

Aku ingin bersahabat dengan semua manusia yang seakidah denganku walaupun aku tahu diriku ini hanya insan kerdil. Aku sedang mengembara mencari ilmu untuk membuang kejahilan yang membelenggu.

Rekonstruksi diri, lihat sejarah,bina peradaban

duwe87@yahoo.com / putra_dz@yahoo.com

No comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © putra_dz@yahoo.com blogger www.duwe.blogspot.com 2009

KEMBALI